Leasen

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om spullen en voertuigen te leasen, het leasen begint een ware trend te worden in de huidige maatschappij. Zeker wanneer het economisch slechter gaat kan het leasen van een voertuig uitkomst bieden, u hoeft dan namelijk geen grote investeringen te doen voor het daadwerkelijk aanschaffen van iets. Niet alleen voor particulieren is het interessant om te leasen, ook steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een groot deel van de benodigde productiemiddelen te leasen, u kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan machines, voertuigen en kantoorinrichting.


Het leasen kunnen we onderverdelen in twee verschillende vormen, namelijk Financial en operational lease. Het is natuurlijk belangrijk om vooraf te kijken welke van deze twee vormen voor u interessant is, dat is namelijk van een aantal factoren afhankelijk. Allereerst bekijken we het daadwerkelijke verschil tussen Financial lease en operational lease, anders kunt u tenslotte ook erg moeilijk een keuze maken. De verschillende tussen deze twee vormen hebben vooral betrekking op de maximale contractsduur, de nadruk op financiering of gebruik van het object, de boekhoudkundige verwerking en de juridische en economische eigenaar van het object. Bij Financial lease draagt de lessee bijvoorbeeld het economisch risico, deze is dus ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van het eventuele onderhoud, daarnaast is de lessee ook verantwoordelijk voor de waardevermindering van het object, maar kan deze ook genieten van eventuele waardevermeerdering. Bij operational lease loopt de lessee geen enkel economisch risico, dit risico wordt namelijk door de lessor gedragen. De contractsduur is bij Financial lease vaak ongeveer gelijk aan de economische levensduur van het object, bij operational lease is de contractsduur altijd korter dan de economische levensduur van het object. U kunt operational lease ook wel vergelijken met het huren van een object, u bent nooit helemaal eigenaar.

Het leasen is vooral interessant voor bedrijven en particulieren die niet de liquide middelen hebben om in een keer een grote uitgave te doen, dit is bijvoorbeeld zo bij de aanschaf van een voertuig zoals een auto. Op het moment dat u een leasecontract aangaat met de dealer, zult u elke maand een bepaald bedrag moeten betalen waarna u gebruik mag maken van het object. In het leasecontract staat bijvoorbeeld ook van welke soort lease u gebruik maakt (Financial lease of operational lease) en of u als huurder zelf verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van onderhoud en reparaties aan het voertuig. Daarnaast kunt u ook afspreken of u na de loopduur van het leasecontract eigenaar wordt van het object, of dat het object weer in het beheer van de verhuurder komt. Als u de kostprijs van het object zal delen door het aantal jaren van de economische levensduur, zal het maandelijkse bedrag altijd lager uitkomen dan het bedrag dat u voor hetzelfde object moet betalen op het moment dat u gaat leasen, dit verschil is te verklaren doordat de leasemaatschappij natuurlijk ook een beetje winst wilt maken. Het aanbieden van een leasecontract is voor een verkopende partij ook erg interessant, consumenten en bedrijven die een product namelijk niet kunnen kopen (bijvoorbeeld doordat de aankoopsom enorm hoog is), kunnen door middel van een leasecontract alsnog het product bij de verkopende partij afnemen. Daarnaast kan de verkopende partij ook nog extra winst vergaren uit het uitlenen van een object, u kunt dit ook wel vergelijken met het betalen van rente.

Voordat u gaat leasen is het uiteraard aan te raden om eerst verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken, door middel van het online vergelijken van verschillende maatschappijen kunt u namelijk voorkomen dat u maandelijks teveel geld moet betalen voor het leasen van een object. Naast een lage prijs is het natuurlijk ook uitermate belangrijk om alleen een leasecontract af te sluiten bij een betrouwbare partij, u wilt tenslotte niet dat u op een gegeven moment aan vervelende contracten vast komt te zitten.

Op het moment dat u duurdere goederen wilt leasen, bijvoorbeeld een auto of een kamper, dan zal de verkopende partij wel graag wat zekerheid willen hebben. Op het moment dat u veel schulden hebt, zult u geen leasecontract af kunnen sluiten bij een betrouwbare partij. U kunt het aangaan van een leasecontract ook wel vergelijken met het afsluiten van een lening bij een bank, de leasemaatschappij heeft toestemming om na te gaan of u in het verleden een wanbetaler bent geweest, of dat u altijd netjes al uw rekeningen hebt betaald. Op het moment dat u duurdere goederen wilt leasen, zal de verkopende partij wel wat zekerheid willen hebben, zo kunt u dus ook makkelijker een contract afsluiten op het moment dat u voldoende spaargeld hebt, de vraag is echter dan weer of het voor u niet interessanter is om het goed zelf te kopen, uiteindelijk bent u namelijk altijd goedkoper uit op het moment dat u zelf het product koopt.

Wie is Online?

We hebben 117 gasten online

Webverkeer

2.png2.png4.png5.png1.png4.png
Vandaag9
Gisteren49
Deze week198
Deze maand1090
Total224514

Bezoekers­informate

  • Ip-adres 18.208.186.139
  • Browser: Unknown
  • Versie
  • Operating System: Unknown

Wie is online?

1
Online

vrijdag 27 mei 2022 04:49