Geld lenen kost geld

Dat geld lenen ook geld kost dat is in veel gevallen natuurlijk wel duidelijk. Als je een lening afsluit dan weet je dat je een bepaalde rente moet betalen en dat je dan meer geld kwijt bent dan dat je hebt geleend. Waarom is er dan de verplichting voor geldverstrekkers om bij advertenties de leus 'Let op! Lenen kost geld!' er toch bij te zetten.

In de eerste plaats, zoals hierboven vermeld, omdat deze melding er nou eenmaal verplicht bij moet staan. Dat lijkt een flauwe redenering maar geldverstrekkers zijn nu eenmaal verplicht hun klanten er goed op wijzen dat hun diensten niet gratis zijn. In kranten, magazines en op het internet is het verplicht een geschreven melding te doen van het feit dat lenen geld kost. Op radio en televisie wordt dit erbij gezegd. Op televisie moet deze melding zelfs visueel en hoorbaar zijn. Deze verplichting wordt voorgeschreven door de WFT oftewel de wet op het financieel toezicht. In deze wet op het financieel toezicht zijn de regels en voorschriften voor de financiële markten alsmede het toezicht hierop samengevoegd. Iedere geldverstrekker heeft zich aan deze regels te houden. De wet op het financieel toezicht is samengesteld door het AFM: de autoriteit financiële markten. Deze stelt geldverstrekkers verplicht hun reclame-uitingen voor lening en krediet te voorzien van de bovengenoemde waarschuwing over de gevolgen die aan geld lenen en kredieten verbonden kunnen zijn.

De autoriteit financiële markten geeft aan dat zij met deze regel als doel heeft om consumenten er bewust van te maken wat de gevolgen van het lenen van geld zijn. De tekst die de financiële ondernemingen moeten plaatsen is in vormgeving strikt gebonden aan de regels van AFM. De waarschuwing mag door kredietverstrekkers niet zelf worden vormgegeven, maar er moet gebruik worden gemaakt van het materiaal dat de AFM beschikbaar stelt dit geldt voor zowel beeld als audio bestanden. Bij reclame-uitingen op schrift moet de waarschuwing bovenaan de reclame uiting worden getoond en gecentreerd ten opzichte van de advertentie.
Maar de melding heeft daarnaast weldegelijk een functie. Er zijn leningen waarbij het niet helemaal duidelijk is dat er kosten mee gemoeid zijn. Het gaat dan eigenlijk een beetje om de verborgen kosten die aan een bepaalde vorm van lening gebonden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een flitslening. Je kunt snel ergens 100 of 200 euro lenen en dit is dan helemaal gratis. Dat is inderdaad ook zo als je de lening op tijd terugbetaalt. Doe je dit echter niet, dan wordt het bedrag dat je hebt geleend omgezet in een rentedragende lening. Hier zijn vaak hoge rentetarieven mee gemoeid en op die manier heb je dan hoge kosten aan een lening die in eerste instantie gratis lijkt. Hetzelfde zie je bijvoorbeeld bij de aankoop van een auto. Je wordt tegenwoordig doodgegooid met reclames waarin men aangeeft dat u een auto aan kunt schaffen voor de helft van de prijs en dat u de andere helft pas over twee jaar hoeft te betalen. Hier geldt ook weer dat als u het bedrag daadwerkelijk betaalt na twee jaar er geen vuiltje aan de lucht is. Heeft u het geld dan echter niet voor handen, dan is er volgens de geldverstrekker ook geen probleem.

Voor u is er echter dan wel een probleem, want het resterende bedrag wordt omgezet in een rentedragende lening met een hoge rente en een lange looptijd. Met de slogan 'Let op! Lenen kost geld!' wil men u er dus toe bewegen om u eerst goed te laten informeren met betrekking tot het aanbod dat u heeft en om goed te kijken of er geen addertjes onder het gras zitten.
Voor de gemiddelde Nederlander lijkt deze melding dan nog overbodig, maar veel mensen storten zich toch zomaar in de problemen zonder dat zij zelf doorhebben welke consequenties dit allemaal heeft. Mensen met geldproblemen sluiten vaak leningen af om andere leningen of schulden te voldoen. Zij hebben vaak niet door dat zij zich hiermee nog meer in de nesten werken. Hieronder een voorbeeld hiervan.
Karel rijdt met zijn auto door de stad. Hij ziet te laat dat het stoplicht op rood staat en rijdt door. Helaas voor hem is er een controle van de politie en krijgt hij een fikse bekeuring van 200 euro. Karel krijgt een acceptgiro voor dit bedrag thuisgestuurd en laat deze een tijdje liggen omdat hij het geld niet heeft. Vervolgens krijgt hij een eerste aanmaning waarbij het boetebedrag al aanzienlijk is verhoogd.
Opnieuw betaalt Karel niet en na een tijdje krijgt hij een tweede herinnering. Nu wordt het toch echt de tijd om de boete te gaan betalen maar Karel heeft simpelweg het geld niet. Gelukkig ziet Karel een oplossing, want hij heeft namelijk een account bij een geldverstrekker voor een mini krediet. Hij leent een bedrag van 400 euro en betaalt netjes zijn inmiddels al veel te hoge bekeuring. Dit geeft Karel weer wat lucht omdat hij zich nu de komende drie weken geen zorgen hoeft te maken dat hij dit geld terug moet betalen. Echter na 21 dagen blijkt opnieuw dat Karel niet beschikt over voldoende financiële middelen om zijn lening terug te betalen. Conform de voorwaarden van de overeenkomst die hij is aangegaan met de geldverstrekker is hij verplicht om na 21 dagen het geleende bedrag terug te betalen. Wat normaal een gratis lening zou zijn wordt nu omgezet in een rentedragende lening. En ook nog eens een lening met een absurd hoge rente. Immers: hij heeft zich niet gehouden aan zijn verplichting om het geld terug te betalen binnen de gestelde termijn en daarom heeft de geldverstrekker nu het volste recht een hogere rente van hem te eisen. Uiteindelijk zit Karel dus vast aan een maandenlange lening en betaalt hij uiteindelijk meer dan 800 euro terug. Hij is dus een hoop geld kwijt zonder dat hij hier iets tastbaars voor heeft gekregen. Een stomme verkeersovertreding groeit zo uiteindelijk uit tot een groot financieel debacle. Nu is dit maar een simpel voorbeeld, maar het geeft wel aan hoe snel en hoe gemakkelijk mensen zichzelf in de schulden werken. De autoriteit financiële markten probeert dit soort mensen dus goed te waarschuwen voor de gevolgen van het lenen van geld. Wel kun je je daarbij afvragen hoeveel nut een dergelijke melding heeft. Op een pakje sigaretten staat bijvoorbeeld ook de waarschuwing dat roken dodelijk is maar fervente rokers zullen zich hier weinig van aantrekken. Mensen die dus al behoorlijk in de schulden zitten en die op korte termijn geld nodig hebben zullen zich dus waarschijnlijk ook niet heel veel aantrekken van een dergelijke waarschuwing bij een advertentie voor een lening, hypotheek of een andersoortig krediet.

Wie is Online?

We hebben 44 gasten online

Webverkeer

2.png2.png6.png9.png5.png1.png
Vandaag11
Gisteren30
Deze week11
Deze maand785
Total226951

Bezoekers­informate

  • Ip-adres 35.172.223.251
  • Browser: Unknown
  • Versie
  • Operating System: Unknown

Wie is online?

5
Online

maandag 15 augustus 2022 08:30