Over Lenen

Inkomsten en uitgaven

Elke maand heb je bepaalde inkomsten en bepaalde uitgaven. Het is de kunst om deze goed op elkaar af te stemmen zodat je niet in de schulden terecht komt. In dit artikel zullen wij bekijken hoe je dit het beste kunt doen.

Allereerst raden wij je aan om de inkomsten eens op papier te zetten. Wat voor inkomsten heb je elke maand? Vaak zijn dit inkomsten uit werk, zorgtoeslag, huurtoeslag of andere toeslagen. Ook kun je bijvoorbeeld inkomsten hebben uit overige werkzaamheden. Misschien doe je klusjes in het weekend. Al deze inkomsten zet je op papier en tel je bij elkaar op. Zorg er wel voor dat je alleen de inkomsten noteert die je ook echt hebt elke maand. Vakantiegeld wordt vaak maar één keer uitgekeerd, dat kun je dus niet meenemen in je berekening. Stel dat je alles bij elkaar optelt en je komt op 1.500 euro uit. Noteer dan dat je 1.500 euro aan inkomsten hebt elke maand.

Nu ga je de uitgaven bekijken. Wat geef je elke maand weer opnieuw uit? Misschien heb je een huurhuis, dan betaal je elke maand een bepaald bedrag aan huur. Als je een koophuis hebt dan heb je te maken met de hypotheek. Noteer deze uitgaven. Verder heb je te maken met gas, water en licht. Ook heb je te maken met je zorgverzekering, iedereen moet namelijk verplicht verzekerd zijn. Zet ook de uitgaven van eventuele andere verzekeringen op papier, bijvoorbeeld reisverzekeringen, inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen. Als je een auto hebt dan zet je ook de kosten voor de auto op papier. Je hebt dan te maken met wegenbelasting, autoverzekering en de uitgaven voor de benzine, diesel of lpg. In dit voorbeeld zijn je uitgaven bijvoorbeeld 1.450 euro.

Nu je alle inkomsten en uitgaven op papier hebt staan kun je kijken wat meer is, de inkomsten of de uitgaven. Als de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten dan heb je een probleem. In dit voorbeeld zijn de inkomsten 1.500 euro en de uitgaven 1.450 euro per maand. Je houdt dus nog 50 euro over elke maand. Dit bedrag kun je bijvoorbeeld sparen. Je bouwt dan een mooi saldo op. Het voordeel hiervan is dat je het geld kunt gebruiken als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. Het is altijd raadzaam om een bepaald bedrag op je spaarrekening te hebben staan voor het geval dat.

Als je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten dan zul je minder moeten gaan uitgeven of meer inkomsten gaan verkrijgen. Het makkelijkste is om minder uit te geven. Bekijk de verschillende uitgaven en bedenk waar je op kunt besparen. Bij een autoverzekering kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een goedkopere partij. Een huurprijs kun je meestal weinig aan veranderen, dat wordt bepaald door de verhuurder. Sommige uitgaven kun je wel minderen door aanpassingen te doen en andere weer niet. Zorg er in ieder geval voor dat je uitgaven minder zijn dan je inkomsten. Dan kun je het geld wat overblijft sparen of gebruiken voor leuke dingen, zoals een dagje uit.

Wie is Online?

We hebben 148 gasten online

Webverkeer

2.png2.png4.png5.png1.png6.png
Vandaag11
Gisteren49
Deze week200
Deze maand1092
Total224516

Bezoekers­informate

  • Ip-adres 18.208.186.139
  • Browser: Unknown
  • Versie
  • Operating System: Unknown

Wie is online?

1
Online

vrijdag 27 mei 2022 06:01