Is lenen verstandig?

In dit artikel bekijken wij wat lenen is en of het verstandig is om geld te lenen. Als je van plan bent om geld te gaan lenen, lees ons artikel dan goed door om erachter te komen wat de voordelen en nadelen van lenen zijn.

Geld lenen doe je alleen als je iets wilt kopen waar je op dit moment niet voldoende geld voor hebt. Met andere woorden, je budget is niet toereikend. Dit kunnen verschillende dingen zijn, bijvoorbeeld een auto, keuken of scooter. Deze producten kunnen behoorlijk prijzig zijn. Er zijn weinig mensen die genoeg geld hebben om deze producten in één keer te kunnen betalen. Je kunt er dan voor kiezen om geld te gaan lenen.

Wat is een lening nu eigenlijk? Een lening sluit je af bij een geldverstrekker. Deze geldverstrekker is meestal een bank. Je gaat naar een willekeurige Nederlandse bank en geeft daar aan dat je geld wilt lenen. Geld kun je eigenlijk alleen lenen als je een maandelijks inkomen hebt. Later in dit artikel zul je erachter komen waarom dit noodzakelijk is. Bij de bank geef je aan hoeveel geld je precies wilt lenen. Dit weet je natuurlijk pas op het moment dat je weet hoe duur het product is dat je wilt kopen.

De lening sluit je af tegen een bepaalde rente en met een vaste looptijd. Deze termen zullen wij wat nader toelichten. Allereerst bekijken wij de term rente. De rente is een bepaald percentage, bijvoorbeeld 6,4%. De looptijd is een x aantal maanden, bijvoorbeeld 48 maanden. Deze maanden geven weer hoelang het duurt voordat je de lening hebt terugbetaald aan de geldverstrekker. Elke maand weer ga je een bepaald bedrag aflossen. Dit is bijvoorbeeld 200 euro per maand. Naast het bedrag dat je aflost betaal je ook rente. De hoogte van het bedrag wordt berekend als het rentepercentage bekend is.

Je hebt gezien dat geld lenen zowel voordelen als nadelen heeft. Het voordeel is dat je direct de beschikking krijg over een geldbedrag, bijvoorbeeld 15.000 euro. Je hoeft dus niet maandenlang of jarenlang geld te sparen om een geldbedrag bij elkaar te krijgen. Het geld krijg je direct op je rekening gestort, een groot voordeel dus.

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan een lening. Het eerste nadeel is de rente die je betaalt. Doordat je rente betaald ben je aan het einde van de looptijd veel meer kwijt dan het oorspronkelijk geleende bedrag. De rente is dus weggegooid geld, dat is natuurlijk erg jammer. Een ander nadeel is de looptijd. Je zit voor een bepaalde tijd vast aan de lening. Dit kan enkele maanden zijn, maar vaak is het enkele jaren. Elke maand weer moet je een bepaald bedrag aflossen. Het kan dus zo zijn dat je geld hebt geleend voor een nieuwe badkamer en dat je op dit moment bezig bent met de aflossing, maar dat je ondertussen verhuisd bent. In dit geval geniet je niet meer van je product maar betaal je er nog wel voor.

Je zult je nu wel afvragen of je nu wel of niet moet gaan lenen. De voordelen en nadelen zijn nu bij je bekend. Bedenk voor jezelf of je wel of geen geld gaat lenen. Veel succes bij het maken van een verstandige keus!

Wie is Online?

We hebben 128 gasten online

Webverkeer

2.png2.png4.png5.png1.png6.png
Vandaag11
Gisteren49
Deze week200
Deze maand1092
Total224516

Bezoekers­informate

  • Ip-adres 18.208.186.139
  • Browser: Unknown
  • Versie
  • Operating System: Unknown

Wie is online?

1
Online

vrijdag 27 mei 2022 05:06