Hypotheek

Hypotheek: goedkoper bij de buren

Er zijn veel artikelen die we goedkoper kunnen aanschaffen in Duitsland. Zo zijn bijvoorbeeld de auto's een stuk goedkoper bij onze oosterburen, maar ook bijvoorbeeld de huizen zijn een flink stuk goedkoper in Duitsland. Dit geldt ook voor aannemers. Veel mensen die in de grensstreek wonen hebben hun huis laten bouwen door een Duitse aannemer. Simpelweg omdat de kosten voor materialen en het uurloon in Duitsland een stuk lager liggen. Maar hoe zit dat dan met financiële producten? Merken we daar ook verschil in en zijn leningen en hypotheken in Duitsland ook goedkoper?

Het antwoord is eenvoudig en eenduidig: 'ja'! De rente ligt in Duitsland een stuk lager dan in Nederland en dus hebben inwoners van Duitsland minder kosten die verbonden zijn aan hun lening of hypotheek. 'Dat is heel mooi', zult u denk, 'maar wat heb ik, als Nederlander, daar aan'? Nou, best wel veel, want tegenwoordig is de Duitse hypotheek ook beschikbaar voor Nederlanders.

Het fenomeen begon met enkele Nederlanders die ontdekten dat de rente in Duitsland een stuk lager lag. Zij gingen onderzoeken of het mogelijk was om hiervan te profiteren en dat kon. Het is mogelijk om een hypotheek in Duitsland af te sluiten voor een Nederlands huis. In het begin was het allemaal wat omslachtig omdat iemand van de bank naar Nederland moest om het huis te taxeren. Daarnaast moest de hypotheekovereenkomst ter plaatse bij de bank worden ondertekend. Een ander 'nadeel' is dat je in Duitsland geen aflossingsvrije hypotheek af kan sluiten, maar deze hypotheekvorm is in Nederland inmiddels ook al aan banden gelegd. Een voordeel naast de lage rente is dat een Duitse hypotheek gewoon valt onder de Nederlandse belastingwetgeving. Dit houdt in dat in Nederland gewoon gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek.

De grote Duitse banken hebben de trend van de Duitse hypotheek in Nederland op de voet gevolgd en inmiddels heeft de Duitse Volksbank Emmerich-Rees een hypotheekproduct op de Nederlandse markt gebracht. Aangezien reclame maken en de introductie van dit hypotheekproduct kosten met zich meebrengt bieden zij een geringer voordeel ten opzichte van de Duitse rentestanden, maar nog steeds kunt u met deze hypotheekvorm een besparing van zo'n 0,4% realiseren. Dat is toch een besparing van enkele duizenden euro's al men het hele hypotheektraject in ogenschouw neemt. De Duitse hypotheek is eigenlijk wel sterk vergelijkbaar met de Schotse hypotheek die enkele jaren terug geïntroduceerd werd op de hypotheekmarkt. Hoewel deze hypotheekvorm nooit deze benaming heeft gehad, was het principe hetzelfde. De Scotland Bank trad namelijk destijds toe tot de Nederlandse markt en bood een rentetarief dat ook lager lag dan dat van de gevestigde Nederlandse geldverstrekkers.
De verwachting is dat de Duitse hypotheek een gunstig effect zal hebben op de Nederlandse markt. De rente in Nederland is vrij hoog en de bank houden nog steeds een buffermarge van enkele tienden procenten aan. Door een nieuwe speler op de markt zullen andere geldverstrekkers bang zijn klanten te verliezen en zullen zij ook overwegen om de rentetarieven te verlagen. Voor de consument heeft de Duitse hypotheek dus direct en indirect voordelen.

Starters zijn de dupe
Hoe je het ook wendt of keert, één van de doelgroepen die het meest getroffen worden door de financiële crisis zijn starters. Natuurlijk zijn er meer groepen mensen die het momenteel erg zwaar hebben door deze mindere economische periode, maar door alle maatregelen die er zijn getroffen om de crisis aan te pakken wordt het starters wel erg moeilijk gemaakt om op financieel gebied iets te ondernemen.
Laten we beginnen met starters op de woningmarkt. Banken zijn erg voorzichtig met hun geld. Daardoor is het niet meer mogelijk om een gigantisch bedrag aan hypotheek te verkrijgen. Afhankelijk van het inkomen van een starter is het leenbedrag en dus ook de keuze van een huis beperkt. Daarnaast zijn bepaalde hypotheekvormen afgeschaft. Voorheen was het voor starters aantrekkelijk een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Met een spaar- of beleggingshypotheek hoefde er niet afgelost te worden en bestonden de maandlasten enkel uit rente over de hoofdsom en een vast maandbedrag om te sparen of voor een levensverzekering. Nu heeft de regering echter bedongen dat een hypotheek vanaf het begin van de looptijd afgelost moet worden, zodat mensen na dertig jaar niet met een restschuld blijven zitten. Dit brengt dus met zich mee dat er naast de rentevergoeding tevens een bedrag aan aflossing betaald moet worden. Voor veel starters is dit totaalbedrag te hoog en daarom is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. De bank zal dit in kaart brengen en bepalen dat het voor een cliënt onmogelijk is om aan de voorwaarden van de hypotheek te voldoen.
Daarnaast hebben mensen die een bedrijf willen starten tegenwoordig ook minder mogelijkheden. Vanuit de Europese Unie krijgen banken opgedragen dat ze reserves op moeten bouwen. Dat houdt dus in dat banken erg zuinig zijn op hun geld en niet zomaar leningen zullen verstrekken. Vooral riskante leningen zullen niet zo snel een akkoord ontvangen. En een startende ondernemer brengt natuurlijk een groot risico met zich mee. Al heb je als beginnende ondernemer nog zo'n goed plan, in deze tijd een bedrijf opstarten brengt gewoon veel risico's met zich mee. Banken zullen daar hun geld niet in willen steken en zorgen er zo voor dat er een negatieve spiraal ontstaat. Door nieuwe bedrijven krijgt de economie een impuls, een impuls die nodig is om uit deze financiële crisis te komen. Doordat er geen geld in startende ondernemers wordt gestoken blijft deze impuls uit.

Wie is Online?

We hebben 142 gasten online

Webverkeer

2.png2.png4.png5.png1.png6.png
Vandaag11
Gisteren49
Deze week200
Deze maand1092
Total224516

Bezoekers­informate

  • Ip-adres 18.208.186.139
  • Browser: Unknown
  • Versie
  • Operating System: Unknown

Wie is online?

1
Online

vrijdag 27 mei 2022 05:50