Leasevormen

Welke leasevormen zijn er?

Leasing, lease of leasen is een financieringsvorm die gebruikt voor bedrijfsmiddelen en onroerend. Daarnaast komt lease ook vaak voor bij de aanschaf van consumptieve goederen. Voornamelijk auto's, maat ook steeds meer goederen als televisies, vaatwassers, videoapparatuur en zelfs volledig ingerichte keukens. Leasen is ook een vorm van huurkoop, waarbij de eigenaar van het product het product ter beschikking stelt aan de consument. Hiervoor betaalt de consument een vaste vergoeding aan de eigenaar, die vastgelegd wordt in een overeenkomst. De eigenaar zal hierin vermeld staan als de 'lessor' en de consument die het product ter beschikking gesteld krijgt de 'lessee'.

 Er zijn drie hoofdvormen met betrekking tot lease: financial lease, operational lease en sale & lease back.

Financial lease

We beginnen met de vorm van leasen die het meeste lijkt op huurkoop: Financial lease. Bij deze vorm van lease is looptijd van de overeenkomst die afgesloten wordt in de meeste gevallen gelijk aan de economische levensduur van de goederen of het goed dat geleased wordt. Het risico bij deze vorm van lease ligt volledig bij de lessee. Vaak heeft deze aan het einde van de overeenkomst het recht, of soms zelfs de plicht, om de goederen of het goed tegen de geldende dagwaarde aan te schaffen.

Operational lease

Deze vorm van leasen komt erg overeen met huren. De leaseovereenkomst die aangegaan wordt kan meestal op korte termijn worden opgezegd. Het risico bij deze vorm van leasen ligt bij degene die de goederen of het goed verstrekt, oftewel de lessor. Hierdoor zal het vaak zo zijn dat de vergoeding die de lessee zal moeten betalen hoger ligt dan bij bijvoorbeeld financial lease. Het voordeel is echter dat de lessee, indien deze ondernemer is, de goederen of het goed niet op de balans van het bedrijf hoeft op te nemen.

Sale & lease back

Sale & lease back is een wat aparte vorm van lease die niet zo bekend is. Vaak wordt dit in het bedrijfsleven gehanteerd om bijvoorbeeld kapitaal vrij te maken. De lessee bezit een goed of een aantal goederen en verkoopt deze aan de lessor. Hierdoor krijgt de lessee een geldbedrag in handen dat benut kan worden voor investeringen. De lessor wordt eigenaar van de goederen en stelt deze vervolgens weer ter beschikking aan de lessee. Hiervoor wordt dan een leaseovereenkomst afgesloten. De lessee kan dan de goederen blijven gebruiken en betaalt de lessor dan een bepaald bedrag per maand dat vastgelegd is in de leaseovereenkomst.

Wie is Online?

We hebben 43 gasten online

Webverkeer

2.png2.png6.png9.png5.png1.png
Vandaag11
Gisteren30
Deze week11
Deze maand785
Total226951

Bezoekers­informate

  • Ip-adres 35.172.223.251
  • Browser: Unknown
  • Versie
  • Operating System: Unknown

Wie is online?

5
Online

maandag 15 augustus 2022 08:30